İkon ve sembollerin çağında bazı semboller bilincimizi esir ederken, biz farkına varmasak da bazı semboller hayatımızın karartılacağını haber verirler. Gıdalarda ışınlama yani radyasyon sembolü de bunlardan biri. Gıda Hareketi’nin yeni raporu işte bu gerçeği anlatıyor.
Bugün anlamlarını pek de bilmediğimiz semboller aslında bazı gerçeklerden haber verirler. Türkiye'de de 1999'dan bu yana pek çok üründe görmeye başladığımız ışınlama yani radyasyon sembolü bize karşı karşıya olduğumuz riskleri haber verir.
Yer aldığı ya da yer almadığı halde radyasyona maruz bırakılmış ‘gıdalar', ne yazık ki toplum sağlığını tehdit ediyor.
İşte bu nedenle Gıda Hareketi, olarak gıdalara, “ışınlama” adıyla maskelenerek verilen radyasyon konusunda pazar araştırması da içeren bir raporu takdim ediyoruz. Bu raporda yazılanlar az sayıda kitaba konu olduğu için bazı kimselerce biliniyor olsa da, geniş kitlelerce bilinmeyen bir derttir.
Bugün telkin edildiği üzere asıl olan beslenmek değil, nitelikli ve tayyib ürünlerle gerektiği kadar daha iyi ifadesiyle sindirebileceğin kadarı ile beslenmektir. İşte gıdalara radyasyon verilmesi aynı zamanda bir sindirim sorunudur da. Bu vesileyle daha geniş kitlelerin tercihlerini değiştirmesini ümit ederken, az bilinen bir gerçeği kayda geçiriyoruz.
İŞTE
‘GIDALARA RADYASYON VERİLMESİ VE TOPLUM SAĞLIĞINA ETKİLERİ RAPORU'
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar