GDO ile ilgili şok gelişme

GDO’lu gıdalarla beslen farelerin kötü sonu! Bu hale geldiler

GDO ile ilgili şok gelişme
 Göğüsündeki dev tümörle görüntülenen laboratuvar faresi tüm dünyayı şok etti. Ömürlerinin 1 yılı insan ömrünün yaklaşık 40 yılına eşit olan kemirgenler, Amerikan şirketi Monsanto'nun ürettiği genetik yapısı değiştirilmiş gıdalarla (GDO) beslendi. Göğsünde oluşan tümör, GDO'lu gıdaların insan sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdi.
Fransız araştırmacıların ilaçlama yapılmış ve yapılmamış genetik mısırla beslenen fareler üzerinde 2012 yıllarında yürüttükleri araştırmalar endişe verici sonuçlar ortaya çıkardı. İki ürünün tüketilmesi durumunda ölüm oranlarında ve tümörlerde büyük artışlar tespit edildi.
 
Araştırmacılar yapılan testlerdeki süre sorununa dikkat çekiyor:
 
“Yönetmeliğe uygun testlerin süresi üç ayla sınırlı. Oysa en büyük patolojik sorunlar ve özellikle de tümörler yüzünden yaşanan fare ölümleri 4. aydan itibaren gözleniyor. Bu da genetiği değiştirilmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yönetmeliklere uygun şekilde yapılan 3 aylık testlerin yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.”
 
Bu araştırmaya Avrupa Birliği nasıl bir tepki verecek? Ekolojistler ise bununla yetinmemekte kararlı:
 
“Çok büyük bir hata yapıldı. Umarım ki kötüye gidiş engellenir. 27 üye ülke bakanı ile Avrupa Birliği Sağlık Komiseri John Dalli'nin devreye girmesini ve Avrupa'da tüketilen GDO'lu gıdalar üzerindeki araştırmaların süresinin iki yıla uzatılmasını istedim.”
 
Bir yanda GDO karşıtları ve ekolojistler, diğer yandaysa üreticiler, tarım sektörü ve Avrupalı yetkililer yıllardır çetin bir mücadele veriyor.
 
Bu savaşa son vermeyi amaçlayan Avrupa Komisyonu 2010'da üye ülkelere üretim yapılmasına, GDO'lu gıdaların ithal edilmesine ya da yasaklanmasına karar verme hakkını tanıdı.
 
Dünya genelinde 160 milyon hektarlık alanda GDO'lu gıda üretimi yapılıyor. Bu topraklar 10 ülke arasında paylaşılmış durumda. İlk iki sırayı Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya paylaşıyor. Avrupa'daysa 27 üyeden sadece 8'inde GDO üretimi yapılıyor. GDO'lu tarımsal ürünlerin yüzde 90'ı İspanya ve Portekiz'de üretiliyor. Diğer 6 üretici ülkeyse Romanya, İsveç, Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Almanya. Türkiye'de ise GDO'lu ürünler yetiştirilmiyor fakat bazılarının ithalatı yapılıyor.
 
Fransa ve İtalya ise üretimlerini askıya almış durumda. Açıklanan laboratuvar sonuçları konu hakkındaki tartışmaların daha da hararetlenmesine yol açtı. Brüksel gerekli tedbirlerin vakit kaybetmeden alınacağını açıkladı.
 
 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.